perjantai 14. joulukuuta 2018

Miten pestä hiukset vain kerran viikossa?

 

Miksi pesen hiukseni vain kerran viikossa?


Ihmiset ovat aina yhtä ihmeissään, kun kerron peseväni hiukseni vain kerran viikossa. Kun teen tämän paljastuksen, sitä yleensä seuraa valtava kysymysten ryöppy. Eikö sun hiukset likaannu? Entäs salitreenin jälkeen, pesetkö hiukset? Miten onnistuit pidentämään pesuväliä? Ei sun hiuksista olisi kyllä arvannut, että peset niin harvoin!

Yleensä pesen hiukset joko sunnuntai-iltana tai maanantaiaamuna. Olen noudattanut tätä rutiinia nyt melkein vuoden verran. Aikaisemmin taas olin aivan vastakohta - pesin hiuksiani suorastaan maanisesti. Teini-ikäisenä pesin hiukseni päivittäin. 2000-luvun alun rasvakammo ulottui jopa päänahkaani :D Kammosin rasvaisia hiuksia yhtä paljon kuin rasvaa lautasella. Lisäksi olin kovin huolestunut hygieniastani ylipäänsä. Hikoilun pelossa käytin apteekin vahvinta deodoranttia ja sen päällä vielä talkkia. Teini-ikäisenä suurin pelkoni oli hikitahrat kainaloissa. Nyt vanhempana ja viisaampana tiedän, ettei ehkä kannata pukea stressaavaan tilanteeseen päälle tiukkaa harmaameleerattua paitaa. Siinä ei välttämättä deodorantit auta.

Teini-iässä pääsin myös kokemaan suoristusrautabuumin alun. Päivittäisen pesemisen ja suoristamisen yhdistelmä sai hiukseni hapertumaan. Hiusten kasvattaminen yli polkkapituuden tuntui mahdottomuudelta. Yritin kaikkea. Ostin paremman suoristusraudan ja kalliimpia hoitotuotteita. Kaiken muotoilun ansiosta onnistuin saamaan hiuksistani aina hyvännäköiset, mutta auta armias, jos en tehnyt mitään hiuksilleni. Silloin ne olivat pelkkä ohut ja vaatimaton lituska.

Parantaakseni hiusteni kuntoa aloin pestä hiukset joka toinen päivä, mikä auttoi hieman. Jouduin kuitenkin karvaasti toteamaan, etten senhetkisillä tottumuksillani onnistuisi saamaan Disney-prinsessan tukkaa. Haaveissani oli nimittäin aina saada paksut, pitkät ja kiiltävät hiukset. Sellaiset luonnostaan hyvännäköiset hiukset, joita ei tarvitse muotoilla, koska ne ovat jo itsessään niin kauniit.

Jotenkin yhdistän pitkät hiukset vahvasti naiseuteen, kauneuteen ja seksikkyyteen. Monilla naisilla lyhyet hiukset näyttävät oikein kaunillta ja tyylikkäiltä, mutta itselleni ne eivät sovi. Jotenkin kasvonpiirteeni ovat sellaiset, että tarvitsen pitkät hiukset lisää naiseutta tuomaan.

Vuosikausia pesin hiukseni joka toinen päivä. Välillä onnistuin pidentämään pesuväliä kolmeen päivään. Vasta päälle vuosi sitten päätin vakavissani, että nyt haluan saada kauniimmat hiukset. Katsoin kaikki mahdolliset YouTube-videot ja oppaat netistä, että miten voi saada paksut pitkät hiukset. Kaikissa oli sama sanoma: kohtele hiuksiasi todella hellävaraisesti ja anna niiden kasvaa rauhassa. Mitä vähemmän häiritset hiuksiasi, sitä paremmin ne voivat.

Päätin kertarysäyksestä alkaa pestä hiukseni vain kerran viikossa. Ensimmäisinä viikkoina olin kokoajan jotenkin todella tietoinen hiuksistani. Olin huolissani, että ne näyttävätkö ne likaisilta, haisevatko ne liikaa kuivashampoolta tai että arvaakohan joku, etten ole pessyt hiuksiani moneen päivään. Poikaystäväni kuitenkin vakuutteli, että hyvältä ne hiukset näyttävät.


Vähentääkö pesuvälin pidentäminen hiusten rasvoittumista?


Monet sanovat, että hiuksilla menee muutama viikko uuteen pesurutiiniin tottuessa. Muutaman viikon kuluttua hiusten pitäisi tottua harvempaan pesemiseen, jolloin päänahka alkaa tuottaa vähemmän rasvaa. Olen hieman eri mieltä tästä. Itselläni ainakin meni useampi kuukausi, että hiusten rasvoittuminen väheni. Hiukseni rasvoittuvat nyt hieman vähemmän kuin aikaisemmin, mutten todellakaan huomaa mitään suurta eroa aikaisempaan. Rasvoittumisen väheneminen johtuu pikemminkin siitä, että pesen nyt hiukseni todella huolella, suojelen hiuksiani lialta ja olen pyrkinyt kaikin tavoin minimoimaan hiusten likaantumisen.

Alussa joutuu todellakin näkemään vaivaa, että tottuu uuteen rutiiniin. Muutaman kuukauden kuluttua kaikki tulee jo niin automaattisesti, ettei hiustenhoitoon tarvitse kiinnittää erityistä huomiota. Hiusten peseminen vain kerran viikossa helpottaa elämää suuresti. Siinä säästää aikaa, rahaa ja vaivannäköä. On ihanaa, kun voi nukkua aamuisin pidempään.


Kaikki alkaa kunnon pesusta


Kun pesee hiukset vain kerran viikossa, hiusten pesu tulee tehdä todella huolella. Pesen hiukset ensin kerran shampoolla todella huolella poistaakseni muotoiluaineiden jämät ja suurimman lian. Sitten pesen hiukset vielä toisen kerran shampoolla. Toisella kertaa huomaa jo, että hiukset ovat paljon puhtaammat ja shampoo vaahtoutuu paremmin. Hieron shampoota todella huolella päänahkaan ja pesen myös hiusrajan, korvantaukset ja niskan.

Puristan hiukset kuiviksi ja levitän hiusnaamion. Annan sen vaikuttaa noin 10 minuuttia. Hiustenpesupäivänä yleensä myös kuorin ihon ja saatan myös pestä suihkukaapin sillä välin, kun naamio vaikuttaa, jotta ei tarvitse turhaan seisoskella. Hoitoaine tai hiusnaamio kannattaa muuten levittää pelkkiin latvoihin, jotta hiukset pysyvät ilmavina. Hoitoaine saattaa nimittäin tehdä hiuksista raskaat, jos sitä laittaa juuriin. Se voi saada hiukset rasvoittumaan nopeammin, kun hiukset menevät päätä myöten. Etenkään päänahkaan ei kannata koskaan laittaa hoitoainetta, sillä se saattaa tukkia ihohuokosia ja hiusjuuria.

Suihkun päätteeksi huuhdon hiusnaamion pois. Noin kerran kuussa teen lisäksi etikkahuuhtelun. Etikka tekee hiuksista helposti sileät, ilmavat ja helposti käsiteltävät.

Pesun jälkeen puristelen hiukset kuiviksi. Tällä hetkellä rutiinini on levittää pyyhekuiviin hiuksiin yksi painallus John Friedan Anti Frizz -sarjan hiusseerumia, joka tekee hiuksista tosi ihanan tuntuiset ja näköiset. Hiusseerumi pitää pienimmätkin hiukset ojossa ja estää hiusten pörröistymisen.

 

Välttele hiusten likaantumista


Hiusten likaantumisen vältteleminen kuulostaa ehkä hassulta ajatukselta, mutta se oikeasti toimii. Ensimmäiset päivät pesun jälkeen pidän yleensä hiuksiani auki työpäivän ajan. Koska etummaiset hiukseni koskettavat otsaa, varon laittamasta mitään raskaita voiteita tai meikkivoidetta otsalle, jotta hiukseni eivät likaannu. Suojaan myös hiukset sateelta pitämällä niitä takin tai hatun alla suojassa ulkona liikkuessa.

Kolmannen päivän kohdalla hiukset alkavat yleensä rasvoittua ja joudun turvautumaan kuivashampooseen. Tällä hetkellä tykkään kovasti Batisten kuivashampoista, etenkin Golden Rose -versiosta. Parhaimman tuloksen saa, kun illalla ennen nukkumaanmenoa suihkuttaa sitä hiuksiin. Näin kuivashampoo saa rauhassa vaikuttaa yön aikana ja aamulla herätessä hiukset ovat raikkaan kuohkeat ja puhtaan näköiset. Nukkumisesta puheen ollen, kannattaa muistaa vaihtaa tyynyliina muutaman yön välein. Tyynyliinaan nimittäin tarttuu esimerkiksi kasvovoidetta, joka saattaa rasvoittaa hiuksia. Tyynyliinan lisäksi myös hiusharja, kampa ja hatut tulisi pestä säännöllisin väliajoin.


Käytä kampauksia ja hattuja apuna


Neljäntenä ja viidentenä päivänä pidän hiuksia yleensä ponnarilla. Näin hiukset näyttävät edelleen siisteiltä ja raikkailta. Saatan loppuviikosta vielä lisätä muutaman suihkauksen kuivashampoota, mutten halua käyttää sitä liikaa, jotta hiukset eivät näitä raskailta tai tunkkaisilta.

Viides ja kuudes päivä osuvat minulla viikonlopulle. Silloin myöskin turvaudun usein ponnariin, lettikampaukseen tai hattuun. Myös erilaiset pantaratkaisut ovat hyviä, Hiukset näyttävät viikonloppuna vielä ihan siisteiltä, mutta jotenkin sitä pesunjälkeistä raikasta fiilistä alkaa jo kaivata.

 

Muuta huomioitavaa


Haluan vielä loppuun nostaa esille tärkeän seikan, nimittäin ruokavalion. Hiusten kannalta ja muutenkin terveyden kannalta optimaalisin ruokavalio on puhdas, monipuolinen ja ravitseva. En käytä ollenkaan alkoholia, en tupakoi ja syön vain terveellistä kotiruokaa. Olen huomannut, että tällä on todella suuri merkitys hiuksiin. Kun syö puhtaasti, myös hiukset ja iho ovat puhtaammat.



Suosittelen lukemaan myös postaukseni Hiusten pesuvälin harventaminen - 8 vinkkiä, jossa annan lisää konreettisia vinkkejä pesuvälin pidentämiseen.


Kuinka usein sinä peset hiuksesi? Oletko harkinnut pesuvälin harventamista? Kuulostaako hiusten pesu viikon välein mielestäsi liian hurjalta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti