maanantai 7. toukokuuta 2018

Hiusten pesuvälin harventaminen - 8 vinkkiä


Miksi pesuväliä kannattaa pidentää?

Pesuvälin harventaminen on yksi parhaista keinoista parantaa hiusten kuntoa. Hiuksia ei kannata kastella tai pestä useammin kuin muutaman kerran viikossa, koska hiukset ovat märkinä kaikkein hauraimmillaan ja vahingoittuvat helposti.

Aina kun hiukset kastuvat, ne vaurioituvat hieman. Tämä johtuu siitä, että kastuessa hiukset turpoavat ja hiussuomut aukeavat. Hiukset nimittäin koostuvat ohuista kävynkaltaisista suomuista. Mitä tiiviimmin suomut ovat kiinni, sitä terveemmiltä ja kiiltävämmiltä hiukset näyttävät.


Aikaisemmin hiuksia pestiin vain harvoin

Hiustenpesun harventaminen saattaa tuntua uudelta ilmiöltä, mutta sitä se ei ole. Vielä viime vuosisadan alussa ihmiset pesivät hiuksiaan vain kerran kuussa. Vuonna 1908 New York Times suositteli artikkelissaan "How to Shampoo the Hair", että hiukset tulisi pestä kahden viikon välein. Hyväkuntoisille hiuksille suositeltiin pesua kuukauden tai jopa kuuden viikon välein. Hiuksia puhdistettiin pääasiallisesti harjaamalla ja harjat pestiin usein. Tältä ajalta taitaa olla myös peräisin sadan harjanvedon sääntö.

Shampoon käyttö yleistyi vasta 1920-luvulta lähtien. 1940-1960-luvuilla naiset kävivät kerran viikossa kampaajalla pesemässä ja muotoilemassa hiuksensa. Vasta 1970-luvulla hiustenpesu useamman kerran viikossa yleistyi. Tätä nykyä suurin osa länsimaisista ihmisistä pesee hiuksensa yhden tai kahden päivän välein.

Aikasemmin pesin hiukseni joka toinen päivä (teini-ikäisenä jopa päivittäin) ja nyt pesen kerran viikossa. Laskin, että nyt säästän huimat 65 tuntia vuosittain hiustenpesusta.


Mikä pesuvälin pidentämisessä on vaikeaa?

Pesuvälin harventaminen on periaatteessa äärimmäisen helppo homma. Sen kuin jättää vain hiukset pesemättä - ja onko mikään sen helpompaa ja mukavampaa kuin jättää jokin asia tekemättä. Lisäksi säästyy rutkasti aikaa, voi nukkua aamulla pidempään ja rahaakin kuluu vähemmän.

Pesuvälin pidentämisessä vaikeinta on mielestäni erinäisten pelkotilojen voittaminen. Haisenko pahalta? Näyttävätkö hiukseni likaisilta? Pitävätkö muut minua ällöttävänä? Toki alussa myös likaisten hiusten sietäminen on haastavaa, etenkin jos on tottunut siihen, että hiukset ovat aina narskuvan puhtaat.


Miten pestä hiukset harvemmin?

Pese hiukset huolella. Kun peset hiukset, pese ne kunnolla! Suosittelen pesemään hiukset kahdesti shampoolla. Ensimmäinen shampookerta poistaa pahimmat tuotejämät hiuksista ja toinen taas puhdistaa hiukset. Hiero shampoo vain päänahkaan, sillä pituudet puhdistuvat huuhdellessa.

Levitä hoitoaine tai hiusnaamio vain latvaosiin. Näin hoitoaine ei latista hiuksia liimautumaan päänahkaan. Hiukset pysyvät ilmavina ja rasvoittuvat hitaammin. Jos et ole varma, mille osuudelle hiuksia hoitoaine kuuluisi levittää, niin ota käyttöön ns. poninhäntäsääntö. Kerää hiukset yhteen kuin olisit laittamassa niitä ponnarille ja levitä hoitoaine hiuksiin siitä kohdasta alaspäin.

Älä näprää hiuksia ja päänahkaa. Sormissamme on aina hieman rasvaa ja likaa ja kun koskettelet hiuksiasi, lika siirtyy sormistasi hiuksiisi. Hiusten jatkuva koskettelu myös kuluttaa hiuksia. Pidä hiukset letillä tai nutturalla ainakin kotona ollessasi, niin niitä tulee kosketeltua vähemmän. Ensimmäisinä päivinä pesun jälkeen hiukset kannattaa harjata niin, että koskettaa mahdollisimman vähän päänahkaa.

Vaihda tyynyliina usein. Tyynyliina kannattaa vaihtaa muutaman kerran viikossa, sillä tyynyliinaan imeytyy rasvaa ja likaa iholta ja hiuksista. Itse nukun samalla tyynyliinalla vain kaksi yötä - yhden yön toisella puolella ja seuraavan toisella.

Pese hiusharja, hatut ja hiusasusteet usein. Myös hiusharja, pipot, hiusponnarit ja pannat kannattaa pestä välillä, sillä niistä siirtyy likaa hiuksiin. Itse laitan kaikki pompulani pesupussiin ja pesen 40 asteessa muun pyykin kanssa. Tangle Teezer -hiusharjani pesen pari kertaa viikossa tiskiharjalla ja tiskiaineella.

Nuku hiukset nutturalla. Yöllä hiukset kannattaa pitää poissa kasvoilta, jotta kasvovoide ja epäpuhtaudet eivät siirry kasvoilta hiuksiin. Itse kiepsautan hiukset yöksi korkealle nutturalle Invisibobblella, joka pitää hiukset jämäkästi kurissa eikä jätä painaumia hiuksiin.

Kuivashampoo. Etenkin alussa kuivashampoota kannattaa käyttää apuna, jotta voi pinnistää vielä yhden päivän pesemättä. Kuivashampoo imee hiuksista rasvan ja tekee hiuksista kauniin kuohkeat ja hyväntuoksuiset. Suosittelen kokeilemaan Batisten kuivashampoita, ne ovat omia suosikkejani! Suihkauta kuivashampoota vain juuriin, sillä pituudet eivät sitä tarvitse.

Käytä hattua. Etenkin sateella hiukset kannattaa suojata hatulla. Sade saattaa tehdä hiuksista likaisen tuntuiset ja ne tekee mieli pestä.


Oletko sinä kokeillut pestä hiuksiasi harvemmin? Mitkä vinkit sinä olet kokenut toimiviksi?

5 kommenttia:

  1. Oon parin kuukauden ajan pessyt hiuksia vain viiden päivän välein. Tavoitteena pestä vain kerran viikossa. Alkuun hiukset rasvoittui aivan julmetusti. Kuivashampoota kului varmaan pullo viikossa. Vasta kolmen viikon jälkeen rasvoittuminen hidastui. Tuntuu että jo näinkin lyhyessä ajassa hiusten kunto on parantunut huimasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itsellä sama kokemus! Kunhan selviää niiden ensimmäisten viikkojen yli niin sitten on voiton puolella :)

      Poista
  2. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Minäkin yritän parantaa hiusteni kuntoa, joten kiva kuulla, että näiden vinkkien noudattaminen on toiminut sulla. Kesän kynnyksellä myös hiusten vaalentaminen kiinnostaa. Voisitko tehdä postauksen hiusten luonnollisesta vaalentamisesta, esim. sitruunalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla :) Joo voin yrittää tehdä! Itse olen teininä yrittänyt vaalentaa hiuksia sitruunalla.

      Poista
  3. Olen kuullut, että sateella kannattaisi kävellä paljain päin, koska sadevesi on hyväksi hiuksille. Onkohan se totta?

    VastaaPoista