torstai 24. syyskuuta 2020

Kuinka usein hiukset pitää pestä?


Liika peseminen kuluttaa hiuksia

Viime vuosina on ollut paljon keskustelua siitä, kuinka usein hiukset tulisi pestä. Jotkut vannovat, että mitä harvemmin, sen parempi. Jotkut taas haluavat pestä hiuksensa päivittäin ja sanovat, että aamulla pestyt hiukset näyttävät rasvaisilta jo illalla. Itse olen kuulunut molempiin klaaneihin. Teini-iässä hiukseni rasvoittuivat niin nopeaa tahtia, että heräsin joka aamu kuudelta, jotta kerkeäisin pestä hiukset ennen kouluun menoa. Parissa vuodessa hiukset menivät joka aamuisista pesuista niin huonoon kuntoon, että hiukseni olivat kuin hamppua. Hiukset kasvavat sen verran hitaasti, että niillä kestikin sitten useampi vuosi toipua teini-iän kärsimyksistä.

Hiusten peseminen liian usein voi kuluttaa hiuksia. Huonoin yhdistelmä on, jos pesee hiuksia liian usein ja vielä lisäksi vääränlaisilla aineilla. Hiuksista saattaa tulla kuivat, hauraat ja katkeilevat. 


Hiusten pesuväliä voi pidentää

Aikuisiällä pesuvälini on pisimmillään ollut viikon verran. Tämä teki hiuksilleni tosi hyvää ja niiden kunto parani ihan silmissä. Hiukset tottuivat nopeasti harvempaan pesuväliin. Ensimmäiset kolme päivää pesun jälkeen hiukset näyttivät aivan puhtailta ja niitä saattoi pitää auki. Neljännestä päivästä eteenpäin käytin kuivashampoota, jotta hiukset näyttivät taas kuohkeilta ja raikkailta. Loppuviikon pidin hiuksia ponnarilla tai nutturalla. Ainut miinuspuoli oli, että vaikka hiukset näyttivät siisteiltä, murehdin huomaavatko muut ihmiset etten ole pessyt hiuksiani niin pitkään aikaan. Ja vaikka hiukseni tuoksuivat ihan hyvältä, eivät ne kuitenkaan tuoksuneet yhtä raikkailta kuin pesun jälkeen. Viikon viimeisinä päivinä koin oloni aika likaiseksi. Paras puoli taas oli, että aikaa säästyi huomattavasti, kun pesi hiukset vain kerran viikossa. Myös hiustuotteita kului paljon vähemmän, joten rahaa säästyi.

Itse koitan hyödyntää etenkin viikonloppuja pesuvälin pidentämiseen. Jos esimerkiksi aion viettää koko sunnuntaipäivän kotona, voin aivan hyvin skipata pesun seuraavaan päivään, vaikka hiukset näyttäisivät jo hieman likaisilta. Töihin taas ei mielestäni voi mennä vähänkään likaisilla hiuksilla.

Jos haluat pidentää hiustesi pesuväliä, suosittelen lukemaan kirjoittamani postaukset aiheesta:

Hiusten pesuvälin harventaminen - 8 vinkkiä

Miten pestä hiukset vain kerran viikossa?


2-3 päivän välein on hyvä nyrkkisääntö

Pesuväli johon huomaan palaavani kerta toisensa jälkeen on 2-3 päivän välein. Eli toisin sanoen 2-3 kertaa viikossa. Tämä pesuväli takaa, että hiukset ja päänahka pysyvät hyvässä kunnossa eivätkä rasitu liiasta pesemisestä. Hiukset eivät kerkeä likaantua pesujen välillä liikaa eikä kuivashampoolle välttämättä ole tarvetta. Tätä pesuväliä näkee yleensä myös ammattilaisten suosittelevan. Vielä parempana nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että hiukset kannattaa pestä, kun ne näyttävät likaisilta. 


Monet seikat määrittelevät sopivan pesuvälin

Hiusten likaantumiseen ja pesutarpeeseen vaikuttavat todella monet asiat. Elämäntyylin ja omien tottumuksien lisäksi hiusten rasvoittumiseen vaikuttavat erinäiset muut seikat:

- Kenties hiukset likaantuvat töissä niin paljon, että ne on pestävä töiden jälkeen. Tai edustustyön takia hiusten on oltava tip top joka päivä.

- Fyysinen aktiivisuus (hikiliikunnan jälkeen tekee mieli pestä hiukset).

- Hormonaaliset muutokset (esim. murrosikä).

- Ruokavalio (rasvaiset ruuat).

- Hiusten jatkuva koskettelu (rasvaa ja likaa siirtyy sormista hiuksiin).

- Nukkuminen hiukset auki (kasvoista siirtyy rasvaa hiuksiin).

- Hiustenpesuaineet ja muotoilutuotteet. Huomaan curly girl -tuotteilla pestessä, että hiukset rasvoittuvat nopeammin ja ne on pestävä 2-3 päivän välein. Tavallisilla aineilla pestessä taas hiukset pysyvät puhtaina pidempään. 

- Hiustyyppi. Esim. kuiville ja paksuille hiuksille riittää harvempi pesuväli. Afrohiukset ovatkin sitten asia erikseen! Monet afrohiuksiset pesevät hiuksensa vain kerran viikossa tai jopa harvemmin, koska haluavat suojella hiuksiaan vaurioitumiselta.

- Hiusten huokoisuus. Hiusten huokoisuus vaikuttaa siihen, kuinka usein ja millä tavalla hiukset tulisi pestä.

- Vuodenaika ja sääolosuhteet. Kesähelteillä hiukset on pestävä useammin. 


Kuinka usein sinä peset hiuksesi? Oletko yrittänyt pidentää pesuväliäsi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti